Genel Anlamda Mutfak Dolabı;


Ev hanımları rahat edeceği bir mutfak ister çünkü gününün büyük bir çoğunluğu mutfakta geçmektedir. Bir Mutfağın konforlu, kullanışlı ve görsel olarak albenili olması tamamen mutfak dolabının zarafetine ve işlevselliğine bağlıdır. Mutfak dolabı modellerinin işlevsel olması ve hem dayanıklı hem de çok eşya muhafaza etme özelliği gösteriyor olması gerekmektedir.
Bir mutfağın kullanışlı olmasın dan bizim anladığımız mutfakta her şeye kolay ulaşılması ve her şeyin elinizin altında olmasıdır. Bizce alt dolap modüllerinde normal kapaklı modül yerine çekmece kullanılmaya başlanması mutfak dolabındaki fonksiyonelliği arttırmaktadır. Düşünün bir ev hanımı gün içerisinde mutfakta tezgâh altı dolaplarından kaç kere eğilim bir eşya almaktadır. Tezgâh altı dolapları yerine komple çekmeceli dolap yapmak mutfak dolabını çok kullanışlı hale getirir. Mutfak dolapları için hazır mutfak modellerine bakılabilir.
Hazır mutfak dolaplarının ölçüleri standart olduğu için alacağınız mutfak dolabı alışveriş merkezinde durduğu gibi sizin evinizde durmayacaktır. Çünkü tamamen malzeme optimizasyonu ve ekonomik bir ürün tasarlanarak yapılmış bir mutfak dolabı ne kadar kullanışlı olabilir ki.
Diğer bir önemli konuda mutfak dolaplarında kullanılacak malzemenin çeşididir. Mutfak dolaplarında suya ve darbeye dayanıklı kaliteli malzemelerin kullanılmış olduğundan emin olunmalıdır. Hazır mutfak dolapları ilginizi çekmediyse hayalinizde mutfak dolaplarını tasarlatabilirsiniz. Mutfağınızın ölçüsüne göre size en uygun mutfak dolaplarının tasarlanması çok zor değildir. Sadece biraz daha maliyetlidir. Fakat mutfak dolabın insanların her sene yaptıracağı ya da değiştireceği bir eşya olmadığında çok iyi dizayn edilmelidir, ergonomisi ve görselliği kullanılan aksesuarlarıyla ev hanımlarının kurtarıcısı olmalıdırlar.

Gövde Kapak İlişkisi

Mutfak dolaplarında yıllardır gövde rengi ile kapak rengini aynı renk yapmaya çalışıyoruz. 90’lı yıllar ve daha öncesinde mobilya kapakları ve dolap gövdeleri aynı malzemeden yapılırdı. Müşterinin isteğine cilalı veya lake boyalı tercih edilirdi böylece gövde rengi ile kapak rengi aynı olduğu olabiliyordu. Fakat 2000’li yıllardan sonra teknolojideki gelişmelere bağlı olarak yeni malzemeler üretilmeye başladı artık mobilyalar da özelliklede banyo dolap’larında ve mutfak dolap’larında değişik kapak sistemleri kullanılmaya başlandı. Şuan mobilya piyasasında kullanılan kapak çeşitleri;
  • Akrilik Kapak;
  • Membran Kapak;
  • Laminat Kapak;
  • Thermofoil Kapak;
  • Lake Kapak;
  • Cam Kaplamalı Kapak;
Kullanılmaktadır.
Yukarıdaki kapak çeşitleri ismini yüzey kaplamasının çeşidinden almaktadır. Fakat gövde malzemesi melamin denilen bir kaplama ile renklendirildiği için kapak rengi ile gövde rengi aynı olamaz. Bu sebepten dolayı çıkan renk karmaşasını mobilya üreticileri gövde rengini krem ve ya beyaz kullanarak aşmaya çalışırlar. Mobilyalar da ve mutfak dolapların da sadece görünen yerler kapak malzemesinden yapılır kalan modüller melamin kaplamalı yonga levhadan veya melamin kaplamalı mdflamdan yapılır.  Yıllar sonra dolabınıza gözünüz çok alışabilir ve eskidiğini düşünürseniz sadece kapaklarını değiştirerek yeni bir mutfak dolabına sahip olabilirsiniz.


Kapak Çeşitleri;

Membran Kapak;

Pvc kaplamalı kapak olarak da bilinen membran kapak yüzey malzemesi 0,4 mm den 0,65 mm ye kadar değişik kalınlıklarda kullanılır.  Mdf plakalar cnc makineler de işlenir daha sonra daha sonra yüzeyine Pvc yapışabilmesi için su bazlı membran tutkal atılır kurumaya bırakılır. Tutkal kuruduktan sonra membran preslerde pvc kaplama mdflere yaklaşık 6 bar basınçta preslenerek yapıştırılır. Membran Kapak’ların en büyük özelliği işlendikten sonra 3d görünüm almasıdır mdfnin yüzeyine nasıl bir model yaparsanız yapın pvc kaplama sıcaklık ve basıncın etkisiyle her noktaya nüfuz eder yapışır gayet şık ve sağlıklı bir kapaktır.

Akrilik Kapak;

Yüzey malzemesi pvc alaşımlıdır parlaklığı akrilikten gelir. Tezgâh yapımında kullanılan akrilik kesilip işlenemediği için pvc alaşımlıdır pvc akriliğe esneklik kazandırır. Akrilik malzeme genelde düz ve iyi zımpara yapılmış yüzeylere uygulanabilir membran kapak gibi model işlenmiş bir malzemeye akrilik yüzey uygulanamaz hem serttir hem de pvc kadar esnek değildir.  Kapak kenar detaylarına yine akrilik malzemeden kenar bandı yapılır.

Laminat Kapak;

Laminat kapak da imalat ve uygulanma şekli akrilikle nerdeyse aynıdır. Parlak veya mat seçenekleri mevcut ve neredeyse sınırsız renk seçeneği vardır. Piyasaya da bilinen en iyi laminat FORMAİCA’ dır hatta o kadar iyi ve ün yapmıştır ki 80’li yıllarda mobilyalarda kullanılan formika denilen malzemeye kendi ismini vermiştir SANA yağı gibi.

Thermofoil Kapak;

Thermofoil kapak membran kapak ile çok benzer bir üründür. Sadece daha fazla esneklik kazandırılmıştır. İmalat şekli membran kapak ile aynıdır sadece membran kapak da kullanılan kaplama malzemesi pvc den daha parlak bir yüzeye sahiptir.

Lake Kapak;

Yılların eskitemediği bir trenddir. Her ne kadar yeni teknolojik ürünler çıksa da hiçbir malzeme Lake Kapak’ın yerini dolduramamıştır. Mdf işlenir temiz bir zımpara yapıldıktan sonra lake boyama işlemi yapılır. İsteğe göre parlak veya mat yapılabilir. Lake Kapak evdeki bütün mobilyalarda kullanılabilir çok şıktır fakat diğer kapak çeşitlerine göre biraz maliyeti yüksektir.









0 yorum :

Yorum Gönder